艣roda, 4 pa藕dziernika 2017

Buon apetite

Uwielbiamy kuchni臋 w艂osk膮 - zdecydowanie pizze i spaghetti 馃槄 i lodyyyy 馃槏
Kiedy trafi艂am na zabaw臋 Art-Piaskownicy W艂ochy - Wenecja
"Wenecja to miasto po艂o偶one na licznych bagnistych wyspach na Morzu Adriatyckim. Wok贸艂 Wenecji znajduje si臋 Laguna Wenecka wpisana na list臋 艣wiatowego dziedzictwa UNESCO. Z tego wzgl臋du jest to miasto kana艂贸w – w wi臋kszo艣ci transport odbywa si臋 drog膮 wodn膮 lub pieszo. Ruch samochodowy mo偶liwy jest tylko na obrze偶ach Wenecji. Najpopularniejszym 艣rodkiem lokomocji jest vaporetto (tramwaj wodny. W XIX wieku wysp臋 po艂膮czono lini膮 kolejow膮 i drog膮 szybkiego ruchu.

Patronem miasta jest 艣wi臋ty Marek. W bazylice jego imienia z艂o偶one s膮 jego (oraz innych 艣wi臋tych) relikwie.

艢wiatow膮 popularno艣膰 zyska艂 karnawa艂 wenecki. Istotnym elementem ubioru bawi膮cych si臋 s膮 maski. W Wenecji odbywa si臋 wa偶ny festiwal filmowy i biennale sztuki wsp贸艂czesnej.

Obecnie Wenecja jest ustawicznie podtapiana. Stare budynki, atakowane przez zanieczyszczone morze, ulegaj膮 zniszczeniu." https://pl.wikipedia.org/wiki/Wenecja

PODR脫呕E MA艁E I DU呕E - W艂ochy
a wenecka kuchnia jest interesuj膮ca
"Mieszka艅cy Wenecji Euganejskiej (w艂oska nazwa Veneto) poznali smak egzotyki ju偶 w zamierzch艂ych czasach, kiedy to krzy偶owcy, kupcy i podr贸偶nicy, jak Marco Polo, przecierali szlaki handlowe 艂膮cz膮ce Europ臋 ze Wschodem, sk膮d sprowadzano kaw臋, herbat臋, nieznane dot膮d zbo偶a, zio艂a i przyprawy korzenne. Mimo 偶e tutejsz膮 kuchni臋 mo偶na okre艣la膰 jako obfit膮, r贸偶norodn膮, a czasem nawet dziwaczn膮, prawd膮 jest, 偶e dieta mieszka艅c贸w Veneto jest bardzo zr贸偶nicowana i czerpie z wielu 藕r贸de艂.
R臋cznie wyrabiany makaron to podobne do spaghetti bigoli, przypominaj膮ce ravioli cassunzieioraz paparele, kluski w rodzaju tagliatelle. Makaron jada si臋 tu z fasol膮 i w贸wczas nosi nazw臋pasta e fagioli (w dialekcie fasioi). To jedna z wielu popularnych zup, w kt贸rych 艂膮czy si臋 ry偶, mi臋so, ryby i warzywa. Czerwona fasola Lamon, uprawiana w dolinach otaczaj膮cych Belluno, chroniona jest znakiem IGP.
W艣r贸d regionalnych s艂odko艣ci i deser贸w warto wymieni膰 baicoli (ciasteczka z cukrem), zaleti(ciastka z m膮ki kukurydzianej z rodzynkami), fr矛tole (karnawa艂owe placki z bakaliami) oraz crema fritta (sma偶ony krem 艣mietankowy). Poza regionem popularne s膮 te偶 wero艅skie z艂ociste Pandoro, czyli ciasto bo偶onarodzeniowe, krucha torta sabbiosa i fregolotta (z migda艂ami), a tak偶e, naturalnie, tiramis霉." http://www.smakitalii.pl/poznaj/regiony/wenecja-euganejska.html

to bez polotu pomy艣la艂am o pizzy i cappucino ;) uniwersalnie po w艂osku :) (pewnie by艂am g艂odna :D )
i co powsta艂o









kulinarne specja艂y zg艂aszam w zabawie.
Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Fajne, ja te偶 zrobi艂am si臋 g艂odna:) dzi臋kuj臋 za udzia艂 w wyzwaniu Art-Piaskownicy.

    OdpowiedzUsu艅
  2. Haha, super interpretacja tematu :)

    OdpowiedzUsu艅

Dzi臋kuj臋 za odwiedziny :)
mazurowska.alicja@gmail.com